top of page
Search
  • timszal1

LÁTVÁNYTÁR

Esztergom egyik legnépszerűbb közgyűjteményi intézménye, a Duna Múzeum a Kölcsey utcában található. 1730-ban épült egykori káptalani ház kitárja kapuit a folyók, tavak, a vízi világ és hajózás témakörei iránt érdeklődők előtt.



Az állami intézmény új, állandó kiállítása idén nyáron nyílik meg a nagyközönség előtt, a

A Látványtárában a klasszikusnak mondható kiállítási metódusok és gyakorlatok alapján láthatók a kiállított tárgyak, de ezek, illetve az ezekről mellékelt információk mennyisége miatt egy részük nem a polcokon található, hanem úgynevezett binokuláris távcsőre emlékeztető kukucskálón át tekinthető meg.

A fal mögött lévő tárgyakról így különleges közelségben kapnak képet a látogatók. A Látványtár padlózata is külön funkcióval bír, alatta olyan tárgy együttes kapott helyet, melyek eredendően is a padlószint alatt voltak használatosak. A termekben nagyméretű, érintőképernyőkön kereshetők a kiállított műtárgyak digitális kartonjai, leírásai, illetve a Látványtár jobb megismerését segítő gyűjteményi ismertetők.



A tárlaton fontos szerepet kap a múzeum gyűjteményi keresője, ahol közel háromezer műtárgy adatairól olvashat a közönség. Az intézmény fő profilja és egyben ars poetica-ja a családcentrikusság, a múzeumpedagógiai informális oktatás.

Ennek megfelelően a Látványtárban is nagy hangsúlyt fektettek a különböző játékokra. Ezek egyikében a látogatók virtuális muzeológusként újrarendezhetik a gyűjtemény véletlenszerűen elhelyezett műtárgyait, a dokumentumokat, fényképeket.

Az intézmény a megújult Látványtárban a digitális technika vívmányait felhasználva, további játékos alkalmazásokkal ébreszti fel a látogatókban a kutatói vénát, a felfedezés élményét keresést.



A műtárgyaknál látható QR-kódok leolvasásával számos háttér információ, a műtárggyal kapcsolatos feladatok, játékos, gyerekeknek szóló animációk várják az érdeklődőket. Ugyancsak a Látványtárban található az ország harmadik legnagyobb Széchenyi-iratgyűjteménye, miként egy tetemes képeslap kollekció és egy kétezer-ötszáz darabból álló éremgyűjtemény is.



74 views0 comments
bottom of page